top of page

// „Луксът е безмислен, ако няма някой, който да си го позволи“ //


Във всички епохи, както и в нашата, има някой, който да си го позволи. Но кого запомняме: тези, които са го създали или тези, които са живели в него.
Първите са „гениални“. А на вторите сме благодарни, затова че са (били) меценати на съвършенството.

BLACK PEAK, София

  • Интериорен дизайн: Иван Александров​

  • Продуктов дизайн: Надежда Димитрова

  • Проект и изпълнение: 100% Dada Project Studio

  • Снимки: BulFoto Agency

 

  • Хотелски апартамент: 135 кв.м

  • Локация: Студентски град

 

Специфичното при този обект е възможността да проектираме цялостен архитектурен тунинг на разпределението, при който спалните не са ситуирани в „тих нощен тракт“ /банално/, а „щедро“ са свързани от ходова линия – коридорна „картинна галерия“, която прелива в дневната.

Остъкляването обединява всички помещения, включително и баните. Същото се отнася и до терасата с изумителен изглед към Черни връх.

Така постигнахме разпределение на площите, което е в контекста на интериорната КОНЦЕПЦИЯ, да създаде интериор, в който „главният герой“ да е ПРОСТРАНСТВОТО – обширно, с много артистична визия, обвеяно от форми с индивидуален дизайн, запомнящо се със специфичната си естетика.

Стилистично и цветово се усеща инспирацията от тенденцията „ар деко“. Но това не е сполучлива реплика, а устойчива творба, която има егоистична самостоятелност.

Индивидуалният дизайн отличава всички проекти на студиото. Но в този интериор те не са изведени, като акценти. Амбицията е, погледът да е любопитен и да открива естетично удоволствие, „лутайки се“ от пода към стените и тавана, с усещането за хармонична цялост.

Разбира се професионално аналитичният поглед ще отличи „прикритата“ с принт кухня, специалната композиция с часовника, както и вписаната камина и ритмично подредените до нея рафтове в дневната. Също и сайдборда в мастер бедрума.

Всички те имат своето индивидуално формообразуване, но са в общо композиционно съжителство.

Има и единични мебели – масата за хранене, салонна маса, мебели „комплименти“ - масички около легла и между кресла, пуфове, които не се открояват концептуално, но са друг поглед при проектирането, тъй като са продуктов дизайн и могат да се изпълняват в серийно производство.

MDF с различни покрития, метални тръби и листова ламарина, стъкла – безцветни и в цвят, огледала и натурални текстили. Това са материалите, от които са изпълнени изброените по-горе елементи от обзавеждането. Те са авторски дизайн на екипа на Dada Project Studio и са изработени в „работилници“ на постоянни наши партньори и съдружници.

Следват други елементи от обзавеждането, доставка от италиански фабрики. Това са специално подбрани брандове, чиито мостри и каталози присъстват вече 10 години в Interior Dada Showroom.

 

За конкретният обект:

В един апартамент /интериор/ всеки сет трябва да е на правилното място и да изпълнява своето предназначение и участие в „локалната атмосфера“. Така се постига желаният комфорт /постигнат в конкретният случай/. Постигнат ли е високият стандарт на комфорта, не можем да говорим за „най-добрите функционални решения“. Един проект не е конвертируем, ако има компромисни функционални решения.

Всеки проект има своите специфични предизвикателства. Но в нашата практика те имат своят общ знаменател. И той е проектът – КООРДИНАЦИЯТА да отчита изпълнението на инженерните части, както и на „мебелисти, стъклари, металисти, монтажници“ и др. при реализацията на елементите от обзавеждането.

И на края идва КОНТРОЛЪТ – проект мениджмът и авторски надзор.

Компонент, който осмисля комплексното качество и обща атмосфера, за BLACK PEAK е усещането за: Шик, хармония, оптимизъм.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
bottom of page